5 zlatých pravidel pro archivaci vína

1. Stálá teplota – pro archivaci vína jsou nejvhodnější teploty v rozmezí 10 - 14°C, přičemž není nejdůležitější přesná  teplota, ale stálost teploty (výkyv max +/- 2°C). Zásady pro archivaci: nižší teplota = zpomalení procesu rozkvětu vína popř. jeho zastavení, vyšší teplota = urychlení procesu rozkvětu, pokud trvá dlouho víno se zkazí; ideální teplota pro archivaci je 12°C, možný rozsah teplot pro archivaci 10 -14°C


2. Správná vlhkost – zásadní je udržení korkové zátky v dobré kondici, aby těsnila. Pokud se zátka vysuší víno oxiduje. Vlhkost musí být udržována nad 50%. Vlhkost nad 70% se zase dlouhodobě nedoporučuje mohou vznikat na korku plísně a ve vinotéce nežádoucí pachy


3. Čistý vzduch bez nežádoucích pachů – nežádoucí pachy mohou vnikat do láhve korkem a znehodnocovat tak víno, proto je nutné mít v archivační skříni uhlíkový filtr a udržovat správnou vlhkost


4. Ochrana vína proti působení světla a UV záření – působení světla enormně urychluje proces oxidace a zrání, proto je třeba maximálně chránit kvalitní vína. Pro archivaci jsou nejlepší skříně s plnými dveřmi bez vnitřního osvětlení, pokud s prosklenými tak vždy s vakuovaným sklem s ochranou proti UV záření - pokovenou vrstvou odrážející světlo


5. Ochrana před vibracemi - vínu škodí pohyb, přemísťování lahví a samozřejmě vibrace kompresoru chladícího zařízení, proto vinotéky Climadiff mají mnohem lepší silenbloky pro eliminaci tohoto problému.