Prodejny

Porovnání 758
Přihlásit Košík
0
Menu
Magazín Pečení bez kompromisů: jak najít troubu na míru vašim potřebám.

Pečení bez kompromisů: jak najít troubu na míru vašim potřebám.

28 prosince, 2023
3 minuty čtení
Stojíte před výběrem nové pečící trouby a cítíte se ztraceni v moři možností? Náš stručný průvodce vás provede světem vestavných trub a pomůže vám pochopit, na co se při výběru zaměřit – od technologií pečení přes důležité funkce až po účinné čištění – abyste našli dokonalý model, který uspokojí všechny vaše kulinářské potřeby.

Při výběru vestavné pečící trouby je třeba zvážit několik důležitých aspektů. Od velikosti a objemu přes nabízené druhy přípravy až po způsoby čištění – vše hraje roli v konečném rozhodnutí. 

Velikost a objem 

Šířka většiny v současnosti nabízených vestavných trub je 60 cm, jejich výška se však může lišit. Standardní plnoformátová výška trub je 60 cm, existují však i trouby s kompaktní výškou 45 cm. 

Od velikosti se odvíjí i objem trouby, který se udává v litrech a pohybuje se od 30 litrů u nejmenších kompaktních trub až po 70 litrů u standardních trub. 

Standardní trouby (60 cm): 

Nejběžnější velikost, která se instaluje do drtivé většiny kuchyňských linek. Objem se pohybuje od 50 do 70 litrů, což je ideální kapacita pro běžný kuchyňský provoz většiny domácností a zvládne bez potíží i velké rodinné oslavy. Jsou vhodné i pro pečení velkých pokrmů, jako jsou různé masové pečeně, chleba, bábovky a další. 

Umožňují také současné pečení více pokrmů na více úrovních, což značně šetří čas a energii. 

Kompaktní trouby (45 cm): 

Menší a šetrnější k prostoru, ideální pro menší kuchyně nebo moderní garsoniéry. Objem kompaktních trub se pohybuje v rozmezí 30 až 45 litrů, takže jsou vhodné pro přípravu spíše menších pokrmů. 

Často se také používají jako sekundární, doplňkové trouby v kombinaci s hlavní troubou, kdy mohou být vybaveny dalšími doplňujícími funkcemi, které větší trouba mít nemusí, například vařením v páře

TIP: Pro běžnou čtyřčlennou domácnost je vhodný objem trouby cca 60 litrů. Pokud máte větší rodinu nebo rádi pečete větší pokrmy a nejste limitováni velikostí kuchyně, je vždy lepší zvolit troubu s větším objemem. 
Zajímavou a populární možností je pořízení kompaktní trouby jako sekundární trouby ke standardní 60 cm troubě. Ve větší troubě můžete například péct maso a v menší troubě připravovat přílohu nebo zeleninu na páře. 

Pečící funkce trouby 

Při výběru pečící trouby je důležité porozumět jednotlivým druhům pečení a jejich plusům i mínusům. Toto jsou hlavní typy tepelné úpravy v troubě a jejich stručné charakteristiky: 

Konvenční pečení 

je standardním režimem pečení, který lze nalézt prakticky v každé moderní troubě. Teplo je vytvářeno horními a spodními topnými elementy a poté se rozšiřuje po celé troubě přirozeným prouděním vzduchu bez použití ventilátoru, známým jako konvekce. 

Výhody: vytváří tradiční pečící prostředí, ideální pro recepty, které vyžadují stabilní, sálavé teplo. Je ideální pro pečení pečiva vyžadujícího rovnoměrné teplo zespoda i shora pro správný růst. Dokáže jídlu dodat vrstvu zlatavé kůrky. 

Nevýhody: rozložení tepla v troubě nemusí být vždy zcela ideální, což může vést k méně rovnoměrnému pečení. Kvůli omezené cirkulaci tepla je také méně vhodné pro pečení více pokrmů najednou. Oproti horkovzdušnému pečení vyžaduje delší dobu pečení.  

Ideální pro: klasické pečení, jako jsou tradiční kynuté koláče a moučníky, piškotové těsto, pizza, nebo chléb.

Horkovzdušné pečení 

představuje modernější metodu úpravy než tradiční konvenční pečení. Nabízí rovnoměrné propečení jídel na různých úrovních trouby současně, aniž by docházelo ke snížení kvality. Toto pečení využívá ohřev kruhovým topným tělesem a ventilátorem umístěným v zadní části trouby, který efektivně rozptyluje teplý vzduch po celém vnitřním prostoru trouby. 

Výhody: umožňuje efektivní a rovnoměrné pečení pokrmů na více úrovních současně. Zkracuje dobu pečení ve srovnání s konvenčním pečením a je díky tomu i energeticky efektivnější. Hodí se pro pečení široké škály jídel. 

Nevýhody: vyžaduje pravidelné čištění ventilátoru, aby nedošlo k jeho ucpaní. Pohybující se vzduch mívá tendenci k mírnému vysušování pokrmů, nehodí se proto pro všechny typy receptů a jídel (například kynutá těsta). 

Ideální pro: pečení dortů, vánočního cukroví, sušenek, muffinů a rovnoměrné pečení masa. 

Trouby De Dietrich a Brandt jdou v technologii horkovzdušného pečení ještě dále. Aby byla v celém prostoru trouby zajištěna dokonale rovnoměrná a stabilní teplota, která je nezbytná pro perfektní upečení i toho nejjemnějšího cukroví nebo pečiva hned na několika úrovních, jsou tyto trouby vybaveny patentovaným systémem Quatro Pulse.

Technologie Quatro Pulse využívá obráceného proudění vzduchu se speciálním difuzorem v zadní části trouby, kdy je vzduch z trouby ventilátorem nasáván a ohříván topným tělesem. Takto ohřátý vzduch je poté vyfukován zpět dovnitř trouby čtyřmi vývody v rozích zadní stěny trouby.

Tímto je dosaženo ideálně rovnoměrné distribuce tepla uvnitř trouby a je možné péct až na šesti úrovních současně bez sebemenší ztráty kvality.

Kombinované pečení s podporou páry 

kombinuje výhody tradičního pečení pomocí horkého vzduchu s přidanými benefity páry. Tato metoda poskytuje mimořádnou flexibilitu a kvalitu pečení. Voda se přeměňuje na páru a je v přesně daném množství distribuována do trouby během pečení. 

Výhody: pára udržuje pokrmy vláčné uvnitř a zabraňuje jejich vysušování, zatímco povrch zůstává křupavý. Zlepšuje tak nejen chuť pokrmů ale i jejich strukturu. Pečení s podporou páry je neuvěřitelně všestranné a vhodné pro širokou škálu receptů – od pečiva až po masa a zeleninu. 

Nevýhody: trouby s touto funkcí bývají dražší a jejich ovládání může být složitější. Vyžadují také pravidelné doplňování vody a odvapňování. 

Ideální pro: nadýchaný chleba s dokonalou kůrkou, housky, šťavnaté pečené maso, zdravě připravenou zeleninu či některé druhy dezertů. 

Vaření ve 100% páře 

vaření v páře je využíváno ke zdravé, vláčné a jemné přípravě pokrmů bez vysoušení. Je založeno na použití páry místo tradičního suchého tepla. Do zásobníku v troubě se nalije voda, která je následně ohřívána, aby se vytvořila pára. Pára je poté tryskami rovnoměrně rozvedena po celé troubě. Díky tomu je pára schopna proniknout do pokrmu, což pomáhá udržet jeho přirozenou šťavnatost, chuť a živiny. Vaření v páře najdete například v troubách De Dietrich nebo Brandt.

Výhody: pára udržuje uvnitř jídla větší množství vlhkosti než tradiční metody vaření, což je ideální pro přípravu šťavnatých a zdravých pokrmů. Tato metoda také pomáhá lépe zachovat vitamíny a minerály v potravinách. 

Nevýhody: menší všestrannost ve srovnání s tradičními metodami pečení a stejně jako u kombinovaného pečení s párou i zde platí vyšší pořizovací cena a složitější údržba parního systému. 

Ideální pro: knedlíky, ryby, zeleninu, mořské plody, masa a dezerty. 

Grilování

funguje na principu infračerveného záření. Gril bývá obvykle umístěn v horní části trouby a vytváří velmi silné teplo, které rychle opeče povrch pokrmu. Skvěle se hodí k přípravě receptů vyžadujících zlatavou a křupavou kůrčičku, steaků, zeleniny či k zapékání sýra na pokrmech. Trouby De Dietrich nebo Brandt nabízejí díky variabilnímu Omega Grilu dokonce podrobnou 4 stupňovou regulaci výkonu.

Výhody: rychlé dosažení křupavého povrchu a zlatavé kůrčičky. Je vhodný pro rychlé grilování a opékání. 

Nevýhody: vyžaduje pozornost, aby nedošlo k připálení.  

Ideální pro: masa, ryby, toasty a zeleninu nebo k finálnímu zapékání pokrmů. 

Nízkoteplotní pečení 

Nízkoteplotní pečení je metoda, která spočívá v pozvolném a šetrném pečení pokrmů při relativně nízkých teplotách, obvykle mezi 70 až 100 °C. Umožňuje lepší rozvinutí chutí a zajišťuje, že jídlo zůstane měkké a šťavnaté. Minimalizuje riziko připálení a degradace živin vysokými teplotami. 
Je vhodná zejména pro přípravu velkých kusů masa, jako jsou šunky, jehněčí, vepřová plec, celé kuře nebo ryby. Hodí se také pro pomalé pečení zeleniny, gulášů, nebo jemných pokrmů, jako jsou teriny. 

Výhody: šetrnější zacházení s potravinami, lepší textura a šťavnatost potravin, rovnoměrné propečení, minimální riziko přepálení nebo přesušení.

Nevýhody: dlouhá doba přípravy a nutnost plnování předem.

Ideání pro: velké kusy masa, jako jsou pečeně, žebra nebo celá kuřata, pomalu vařené a dušené pokrmy, jako jsou guláše nebo pomalu vařené omáčky, ryby nebo kořenovou zeleninu.

Další důležité funkce 

Průvodce pečením / kulinářský průvodce: 

některé modely trub umožňují snadné pečení s kulinářským průvodcem pro různé druhy jídel. Jednoduše si vyberete z nabídky jídel v menu trouby, vložíte pokrm, nastavíte jeho hmotnost a trouba si poté sama nastaví vhodný režim pečení, teplotu a dobu pečení. Je to velmi praktické a oblíbené řešení. 

Plně automatické pečení:  

vyšší modely trub mohou být vybaveny plně automatickými programy pečení pro různé druhy pokrmů. Po vložení pokrmu do trouby si zvolíte druh pokrmu a zapnete pečení. O vše ostatní se postará trouba. Díky teplotní sondě v podobě jehly, která se vpíchne přímo do jídla, trouba průběžně měří jeho teplotu a na základě těchto informací upravuje teplotu a čas úpravy jídla. 

V nejmodernějších troubách byla mechanická sonda nahrazena inteligentním senzorem umístěným přímo uvnitř trouby.

U trub značky De Dietrich se jedná o patentovanou technologii Chef , která dokáže díky inteligentní sondě Perfect Sensor měřit kromě teploty i vlhkost a dokáže tak dodávat ještě podrobnější a přesněji informace, na jejichž základě trouba průběžně upravuje teplotu, čas i pečící režimy pro ten nejlepší možný výsledek. 

Chytré funkce a konektivita:  

Moderní trouby jsou často vybaveny speciálními funkcemi, které nabízejí spárování trouby se smartphonem nebo tabletem a následné pohodlné ovládání přes aplikaci výrobce.

Chytré trouby De Dietrich umožňují snadnou vzdálenou správu trouby pomocí integrované WIFI a aplikace Smart Control. Veškeré funkce trouby tak můžete pohodlně ovládat na dálku prostřednictvím svého smartphonu.

Můžete například spustit pečení s předstihem ještě před příchodem domů nebo v obsáhlé online databázi De Dietrich vybírat ze stovek automatických receptů, které za vás trouba dokáže sama připravit.

Způsoby čištění 

Pečící trouby nabízejí různé způsoby čištění, od tradičního manuálního čištění, přes parní a katalytické až po nejmodernější pyrolytické čištění. 

Parní čištění:

Parní čištění využívá horkou páru k uvolnění zbytků jídla a tuků usazených na stěnách trouby, což usnadňuje jejich odstranění. I když je tato metoda šetrnější a méně pracná než manuální čištění, není příliš účinná při odstraňování silně připečených zbytků. 

Katalytické čištění:

katalytické panely umístěné po bocích trouby jsou pokryté speciálním povrchem, který absorbuje a rozkládá tuky při teplotách nad 200 °C. Tato metoda je účinná, ale panely nepokrývají celý vnitřek trouby. Jejich povrch se navíc časem zanáší, ztrácí účinnost a výměna je složitá a nákladná. 

Pyrolytické čištění:

Pyrolytické čištění je nejmodernější a zdaleka nejúčinnější metodou čištění trouby. 

K jeho výhodám patří: 

  • Účinnost: trouba se zahřeje na velmi vysokou teplotu (až 500 °C), což způsobí, že veškeré zbytky jídla a tuky se spálí na popel. 
  • Efektivita: po dokončení pyrolytického cyklu a ochlazení trouby stačí vzniklý popel setřít vlhkým hadříkem, což je nesrovnatelně jednodušší a méně náročné než tradiční metody čištění. 
  • Zdravotní nezávadnost: tato metoda nevyžaduje použití agresivních chemických čistících prostředků, což je nejen šetrnější a bezpečnější pro náš organismus ale i pro životní prostředí. 
  • Časová úspora: pyrolytické čištění ušetří čas, který byste jinak strávili namáhavým drhnutím a čištěním trouby. 
  • Prodloužení životnosti trouby: pravidelné pyrolytické čištění může prodloužit životnost trouby tím, že udržuje její vnitřní části čisté a bez zbytků, které by se jinak postupně usazovaly na obtížně přístupných místech (například horkovzdušný ventilátor) a mohly by způsobit poškození trouby. 
  • Ekonomický provoz: i při aktuálních cenách elektřiny vychází jeden kompletní cyklus pyrolytického čištění maximálně na cca 25 Kč (dle tarifu). 

Pozor: před zahájením pyrolytického čištění nezapomeňte z trouby vyjmout veškeré příslušenství včetně bočních roštů.

Chromované rošty a teleskopické výsuvy, stejně jako smaltované plechy by mohly extrémně vysoké teploty nenávratně poškodit. 

TIP: Pyrolytickým čištěním vybavuje své trouby mnoho výrobců. S ohledem na velmi vysoké teploty je ale tato funkce extrémně náročná na kvalitu provedení a jakost použitých materiálů trouby. Při nákupu trouby s pyrolytickým čištěním je proto velmi důležité se zajímat o to, zda je trouba bezpečná pro uživatele a zda nepředstavuje riziko pro vaši kuchyňskou linku.   

Klíčové je použití kvalitních a teplotně odolných materiálů a dobře izolovaná dvířka a vnitřní prostor trouby.
 
Pyrolytické trouby De Dietrich a Brandt jsou vybaveny bezpečnostními odvětrávanými dvířky Cold Door se 4 vrstvami skla, která zůstávají bezpečná na dotyk i během pyrolýzy, což ocení zejména rodiče malých dětí.
Navíc jsou tyto trouby opatřeny patentovanou izolací Perfect Insulation, která používá nejnovější izolační materiály a zajišťuje tak spolehlivou ochranu kuchyňského nábytku. 

Potřebujete  poradit s výběrem? Naši specialisté  vám rádi poradí a zodpovědí vše, co vás zajímá. Kontaktujte nás! 

📞 +420 599 529 280 | 📧 shop@elmaxshop.cz 

Nečekejte a spojte se s námi ještě dnes!

28 prosince, 2023
3 minuty čtení
CoffeeCase: odhalte tajemství dokonale sladěné kuchyně
Zvažujete, jak dokonale začlenit váš oblíbený volně stojící kávovar do nové kuchyně? Nechte se inspirovat naším inovativním řešením – vestavnou schránkou CoffeeCase! Představte si, jak váš kávovar plynule zapadne do moderního prostředí vaší kuchyně, jak se stane nejen praktickým, ale i estetickým prvkem vašeho domova. Můžete si vybrat z tří stylových barevných kombinací, které dokonale doplní jakýkoliv interiér, a sedmi praktických velikostí, které se přizpůsobí vašim potřebám. Přečtěte si náš článek a objevte, jak může CoffeeCase zpříjemnit vaše každodenní chvíle s kávou!
Pravá francouzská elegance: objevte svět certifikované kvality s Origine France Garantie
V globálním světě je stále důležitější umět rozpoznat a ocenit výrobky s jasným a důvěryhodným původem. Jedním ze spolehlivých vodítek při nákupu kvalitních spotřebičů je certifikát "Origine France Garantie". Tento štítek není jen obyčejnou etiketou, je to záruka, že daný produkt byl navržen, vyvinut a vyroben ve Francii.
Katalog vestavných spotřebičů - leden 2024
Přinášíme Vám nejnovější aktualizaci našeho katalogu vestavných kuchyňských spotřebičů. Ke stažení můžete využít odkaz uvedený v článku.
Pračka na míru: Jak vybrat ideální model pro vaši domácnost
Stojíte před rozhodnutím, jakou pračku vybrat pro svou domácnost? V tomto průvodci se dozvíte vše potřebné o výběru ideální pračky. Poradíme vám, jak si vybrat pračku, která bude vyhovovat potřebám vaší domácnosti a zároveň bude energeticky účinná a šetrná k vaší peněžence.