Sporák 50 cm široký s plynovou varnou deskou a horkovzdušnou elektrickou troubou v nerezovém provedení; objem trouby 65 l; en. třída A; ovládací knoflíky s integrovaným zapalováním; 10 funkcí trouby včetně horkovzduchu, rychlého ohřevu, rozmrazování a grilu; vnitřní osvětlení trouby; šedý smalt pro snadné čištění trouby; průvodce pečením na vnitřní straně dveří; 3 skla ve dveřích s jednoduchou demontáží a čištěním; hořáky: 2 x 7,3 cm (střední výkon), 1 x 9,8 cm (vysoký výkon), 1 x 5,3 cm (nízký výkon); masivní litinové hořáky a rošty; zabezpečení proti úniku plynu; šuplík na příslušenství na kolečkách; Příslušenství: chromované vodící rošty, chromovaný bezpečnostní rošt, 1 x hluboký plech, 1 x mělký plech, 1 x teleskopický výsuv; Rozměry (VxŠxH): 85 x 50 x 60 cm, Vnitřní rozměry (VxŠxH): 37,2 x 43,5 x 40 cm
Sporák by měl mít především dostatek místa pro všechny vaše potřeby. Pokud máte velkou rodinu nebo jen často vaříte pro větší počet lidí, je třeba zvolit sporák s větším objemem trouby, případně širší varnou deskou. Standardní šířka sporáků je 50 cm, ale k dostání jsou i modely se šířkou 60 cm, které vám dovolí umístit na varné desce větší nádoby a lépe s nimi manipulovat.
TIP: pro běžnou domácnost jsou zcela dostačující sporáky se šířkou 50 cm a s objemem trouby 65 litrů.
Dnešní trouby bývají zpravidla vybaveny 2 základními typy ohřevu: Konvenčním (tradičním) a horkovzdušným. Jaké jsou mezi nimi rozdíly?
Konvenční pečení je nejběžnějším typem pečení a je jím vybavená téměř každá dnešní trouba. Teplo se generuje spodním a horním topným tělesem. Horký vzduch se poté uvnitř trouby rozprostírá přirozenou cestou – tedy konvekcí.
Výhody
Nevýhody
Horkovzdušné pečení je modernější technologií, která umožňuje rovnoměrné pečení potravin na více úrovních současně bez ztráty kvality. V tomto případě se teplo generuje topným tělesem umístěným v zadní části trouby a ventilátorem, který rozvádí horký vzduch rovnoměrně po celé troubě.
Výhody
Nevýhody
Velmi oblíbenou funkcí trouby je gril, který umožňuje připravovat pokrmy pomocí intenzivního infračerveného záření. Grilovací těleso je umístěno v horní části trouby a vytváří velmi silné teplo, které rychle opeče povrch pokrmu.
Skvěle se hodí k přípravě receptů vyžadujících křupavou kůrčičku, steaků, zeleniny či k zapékání sýra na pokrmech.
TIP: Pro přípravu pokročilejších receptů a lepší výsledky pečení obecně zvažte pořízení sporáku s troubou vybavenou funkcí horkovzdušného pečení a grilu. Pro bezpečnost vás a vašich dětí vybírejte sporáky se 3 vrstvami skla ve dveřích trouby.
Existují tři základní typy varných desek: sklokeramické, plynové a indukční.
Sklokeramické varné desky jsou nejběžnějším typem varných desek u sporáků. Rychle se zahřívají, snadno se čistí a mají dlouhou životnost. Nevýhodou je obtížné udržení stabilní teploty ohřevu.
Výhody
Nevýhody
Plynové varné desky jsou rychlejší než sklokeramické desky a poskytují lepší kontrolu nad teplotou. Nevýhodou je obtížná údržba a výpary, které vznikají při spalování plynu.
Výhody
Nevýhody
Indukční varné desky jsou nejmodernějším a nejúčinnějším typem varné desky. Využívají magnetické pole k ohřevu nádobí, proto jsou bezpečné a snadno se čistí.
Výhody
Nevýhody
TIP: Při výběru sporáku je důležité zvážit vaše potřeby a rozpočet. Pokud nevaříte často a nechcete trávit desítky minut čištěním, pořiďte si sporák se sklokeramickou varnou deskou. Pokud chcete mít kontrolu nad teplotou a nevadí vám složitější čištění, sáhněte po plynové varné desce. A pokud hledáte nejúčinnější, nejpohodlnější a nejrychlejší typ varné desky, je ideální volbou indukční varná deska.
Potřebujete více informací nebo poradit s výběrem? Naši specialisté v e-shopu vám rádi vyjdou vstříc a zodpovědí vše, co vás zajímá. Jsme tu pro vás!
📞 +420 599 529 280 | 📧 shop@elmaxshop.cz
Nečekejte a spojte se s námi ještě dnes!